Sonata Arctica is a Finnish power metal band

Sonata Arctica
Sonata Arctica is a Finnish power metal band from the town of Kemi, originally assembled in 1995. Their later works (most notably The Days of Grays, Unia and a few tracks on Reckoning Night) contain some elements typical of progressive metal. 
The band was founded by Marko Paasikoski, Jani Liimatainen and Tommy Portimo Kemi at the end of 1995 (Tony Kakko and Pentti Peura joined in early 1996). Originally named Tricky Beans, they played hard rock rather than the power metal with which they grew to fame. During their early career, they recorded three demos which were never sent to any recording label — Friend 'till the End, Agre Pamppers and PeaceMaker.

In 1997 the band changed their name to Tricky Means, and from that point until 1999 their style was thoroughly worked upon and ultimately was drastically changed, acquiring strong emphasis on the keyboard melodies and relying on an easily distinguishable rhythm line maintained both by the bass and the guitar. Vocalist Tony Kakko developed a clean singing style which relies both on falsetto and tenor voices and second guitarist Marko Paasikoski left the band. Tony has stated that the change of sound was influenced by fellow Finnish power metal band Stratovarius.

In 1999, the band recorded a demo entitled FullMoon in Kemi's Tico Tico Studios, which was their first real metal recording. The line-up consisted of vocalist and keyboardist Tony Kakko, guitarist Jani Liimatainen, bassist Janne Kivilahti and drummer Tommy Portimo. The demo was sent to Spinefarm Records by a friend of the band and a recording deal soon followed, during which the band changed its name to Sonata Arctica.
Ecliptica and Silence (1999–2002)

Later that year, Sonata Arctica's first single, entitled UnOpened was released in Finland. It entered the Finnish Top 20 sales chart on the week of its release and, soon after, the band had closed deals with labels from around the world, prior to the release of their debut album. The debut Ecliptica arrived by the end of 1999 and had a worldwide release, obtaining rave critics from the specialized press.

Tony Kakko then decided to focus on singing and began looking for a new keyboard player for Sonata Arctica; Mikko Härkin (ex-Kenziner) was eventually invited to fill the position.

In the beginning of 2000, Sonata Arctica was chosen to support the well known power metal band Stratovarius throughout their European tour. Marko Paasikoski returned to the band to play bass in the wake of Janne Kivilahti's departure after the tour.

From late 2000 to late 2001, the band worked on composing and recording their next album — Silence — which was released in June 2001. An extensive tour followed, which included concerts throughout Europe (together with Gamma Ray) and Japan. In 2002 Sonata Arctica made its first incursion to America, putting on shows in Brazil and Chile. According to some of the musicians from the band, it was one of their best tours to date — the other being the Japanese tour from 2003. A live album entitled Songs of Silence was also released that year, consisting of gigs from their tour in Japan. By the end of 2002, Mikko Härkin left the band due to personal reasons.

Vznik a první roky (1996-1999)

Kapela byla založena Marko Paasikoski, Jani Liimatainen a Tommy Portimo Kemi na konci roku 1995 (Tony Kakko a Pentti Peura nastoupil na počátku roku 1996). Původně jmenoval Tricky Beans, hráli tvrdý rock, nikoli power metalu, s nimiž se zvýšil na slávu. Během jejich začátku kariéry nahráli tři dema, které nikdy nebyly zaslány žádné label - Friend 'till the End, Souhlasím Pamppers a mírotvorce.

V roce 1997 kapela změnila název na Tricky Means, a od tohoto okamžiku až do roku 1999 jejich styl byl důkladně Vydráždil a nakonec drasticky změnil, získat velký důraz na klávesnici melodie a spoléhají na snadno odlišitelné rytmus linie zachována jak na basu a kytara. Zpěvák Tony Kakko vyvinul čistého zpěvu, který se opírá jak o fistule a tenor hlasy a druhého kytaristu Marko Paasikoski opustil kapelu. Tony uvedl, že změna zvuku byla ovlivněna finské kolegy moc Stratovarius metalová kapela.

V roce 1999 kapela nahrála demo s názvem FullMoon v Kemi v Tico Tico Studios, což byl jejich první skutečný kov nahrávání. Line-up se skládala z zpěvák a klávesista Tony Kakko, kytarista Jani Liimatainen, basista Janne Kivilahti a bubeník Tommy Portimo. Demo byla zaslána Spinefarm Records o přítel kapely a nahrávací dohodu brzy následovaly, během nichž kapela změnila svůj název na Sonata Arctica.

Ecliptica a ticho (1999-2002)

Později téhož roku, Sonata Arctica první singl byla oprávněna neotevřené propuštěn ve Finsku. Vstoupila finská Top 20 žebříčku prodejnosti v týdnu od jeho vydání, a brzy poté se kapela zavřela se zabývá etiket z celého světa ještě před vydáním jejich debutového alba. Debut Ecliptica dorazil do konce roku 1999 a měl po celém světě zpráva, získání rave kritici z odborného tisku.

Tony Kakko pak se rozhodl zaměřit se na zpěv a začal hledat nového klávesáka k Sonata Arctica, Mikko Harkin (ex-Kenziner) byl nakonec vyzváni k vyplnění pozici.

Na začátku roku 2000, byla Sonata Arctica vybrán k podpoře známých moc Stratovarius metalová skupina v celé své evropské turné. Marko Paasikoski vrátil do kapely hrát na basu v důsledku odchodu Janne Kivilahti je po turné.

Od konce roku 2000 do konce roku 2001, kapela pracovala na skládání a nahrávání své další album - Ticho - která byla vydána v červnu 2001. Turné následovalo, která zahrnovala koncerty po celé Evropě (společně s Gamma Ray) a Japonsku. V roce 2002 Sonata Arctica dělal jeho první vpád do Ameriky, uvedení na výstavách v Brazílii a Chile. Podle některých hudebníků z kapely, to byl jeden z jejich nejlepších zájezdů do dnešního dne - jiné bytí japonského turné z roku 2003. Živé album s názvem Songs of Silence byl také vydán tento rok, sestávající z koncertů z turné v Japonsku. Do konce roku 2002, Mikko Harkin opustil kapelu z osobních důvodů.
Sonata Arctica poslední album vyšlo 16. září 2009 ve Finsku a 22.září v USA. Henrik uvedla, že nové album bude ve stejném duchu jako Unia, ale ne tak komplexní a tmavší.  Singly z tohoto alba patří "Vlajka v Ground" a "The Last Amazing Grays". Dne 28.srpna 2009, byl hudební video "Vlajka V Ground" pustil na web. Omezené edici 2CD Evropská albu je mnoho skladeb alba se všemi nástroji provádí symfonický orchestr.

Kapela také nedávno cestoval s DragonForce pro třetí noha amerického turné Ultra Beatdown a bude turné v USA "dvakrát nebo třikrát," stejně jako jednání evropské turné a asijské turné zahrnující Indonésie, Tchaj-wan, Čína a Japonsko .  V současné době působí na australském turné s Ensiferum a Melbourne kapela Vanishing Point.

Kapela nedávno prohlásila, že se účastní na Bloodstock Open Air 2010.

Translation (Překlad) Translator Google

Vybraný příspěvek

The Britisch Monarchy na Facebooku. Her Majesty Queen Elizabeth II

Her Majesty Queen Elizabeth II This photograph of The Queen by the renowned British photographer Mary McCartney has been released to m...