Amerika a její symboly Socha Svobody a Orel bělohlavý

Socha svobody

Socha
Svobody oslavila své sté výročí 28 října 1986. Francouzský lid daroval Americe sochu, která zosobňovala úsilí v boji o nezávislost. Je připomínkou poskytnuté francouzské pomoci Americe v době války za nezávislost. Sochař Frederic Auguste Bartholdi byl pověřen navrhnutím sochy, která by vyjadřovala sílu nové republiky vzniklé za Atlantikem a která by oslavila sté výročí vzniku Americké deklarace nezávislosti z roku 1776. Stavba sochy svobody byla společným dílem Francie a Ameriky.

 Konstrukční problémy řešil slavný Alexandr Gustav Eiffel.

Socha svobody byla zkompletována ve Francii v červenci 1884 a do newyorského přístavu připlula v červnu 1885 na palubě francouzské fregaty Isere. Socha svobody měří 46,05m,. spolu s podstavcem dosahuje výšky 92,99m. Výška od paty až k hlavě je 33,86m. Délka ruky je 5m a prsty mají kolem 2,44m. Aby se návštěvník dostal až ke koruně musí vyjít 354 schodů. V koruně je 25 oken. Sedm paprsků v koruně reprezentuje sedm kontinentů. V levé ruce socha drží pamětní desku s nápisem v římských číslech "July 4th, 1776." Celková váha mědi v soše je 31 tun a celková váha oceli je 125 tun.
Orel bělohlavý

Orel bělohlavý

Orel bělohlavý ( Haliaeetus leucocephalus )
se vyskytuje se po celé Severní Americe všude tam, kde jsou vhodné stromy ke hnízdění a otevřené vody jako jsou jezera a oceány. Orel bělohlavý - american eagle má bílou hlavu, krk a ocas, jinak je celý tmavě hnědý. Tyto charakteristické znaky lze však rozpoznat až okolo 4-5 roku života orla bělohlavého. Jeho nohy jsou do poloviny opeřeny.

Rozpětí křídel dospělého samce může být více než dva metry, samice jsou o něco větší. Orel bělohlavý se živý převážně rybami. Ve volné přírodě se dožívá až 30 let. Není mnoho druhů ptáků, kteří měly tu čest dostat se do státního znaku. Orel bělohlavý je jedním z nich; jeho portrét zdobí znak Spojených států amerických. 

Přesto však byl v minulosti a na řadě míst i v současnosti neúprosně pronásledován. Mezi lety 1917 a 1952 bylo jen na Aljašce zastřeleno přes 120 tisíc těchto orlů.


Vybraný příspěvek

The Britisch Monarchy na Facebooku. Her Majesty Queen Elizabeth II

Her Majesty Queen Elizabeth II This photograph of The Queen by the renowned British photographer Mary McCartney has been released to m...