Komparativní pochopení anglického textu


Už něco umíte tak dnes anglicky náročnější text, ale jde překládat s pomocí slovníku snadno. Pocvičte se, něco o Psychoterapii ... věnujte 10 minut a budete zase o krůček dál.

Růžička, J.: Matter of Good and Evil in Psychotherapy

Author considers the phenomena of good, evil and virtue in the context of psychical illness and psychotherapy. He starts with Greek philosophers: stoics, Aristhotheles, Platón, who good, evil and illness related to virtue and these considered as condition of (psychical) good health. Good health is also, according to them the expression of virtues. Author adverts to the fact that psychical illness brings evil not only for patient but also brings foul habits into behaviour of patients toward others. At the same time he points out that psychotherapy does not take patient responsible because their bad behaviour and illness itself doesn’t makes them responsible. But at the same time he makes us aware that evil was committed. Psychotherapy liberates patients from the illness and consequently sets patients free from foul habits. He is also aware that it does not expiate patients automatically from guilt. It is not at last its task. Guilt is expiated in the process of regret, forgiveness and penance, as was recognized and laboured by Christian Europe. This act became the task of the patient during his or her recovery leading to free from illness. There is the question how and if ever psychotherapy should consider and also solve these problems. 
Technology of claiming and spreading of evil by misusing power were studied by Zimbardo and experimentally by Milgram. Artistic then described by Orwell in his fiction “1984”. 
At the end of the article the author returns to the founders of psychotherapy and adverts to good in their works and institualization of good into west civilization. He writes about the task of psychotherapy, its limitations and refers to good in the process of restoration of health and virtue. At the same time he warns against moralizing which psychotherapy was able to avoid and at the same time searches the possibility how not to miss the good and virtues. Because as Nusbaum says: “They are extremely frangible”. He also remains us debts psychotherapy has toward cultural and spiritual traditions of Christianity from which he grows and also its good draws.

Růžička, J.: Látka dobra a zla ve psychoterapie 

Autor se domnívá, že jevy dobré, zlé a titulu v souvislosti s duševní nemocí a psychoterapii. Ten začíná řeckých filosofů: stoics, Aristhotheles, Platon, kteří dobro, zlo a nemoci spojené s díky a za těchto podmínek (duševní) zdraví. Dobré zdraví je podle nich projevem ctnosti. Autor inzeráty na skutečnost, že duševní nemoc přináší zlo a to nejen pro pacienty, ale také přináší faul návyky do chování pacientů vůči jiným. Zároveň poukazuje na to, že psychoterapie nenese pacienta zodpovědný, protože jejich špatné chování a nemoc sama o sobě nemá, z nich odpovědnost. Ale zároveň si je vědom toho, že nás bylo zlé. Uvolňuje psychoterapie pacientů z důvodu nemoci a proto stanovuje pacientům bez faul návyky. Je si rovněž vědom, že není automaticky z pacientů odčinit vinu. Není to v poslední svůj úkol. Vina je expiated v procesu lítosti, odpuštění a pokání, jak bylo uznáno a pracoval podle křesťanské Evropy. Tento akt se stalo úkolem pacienta během jeho využití vede k prosté nemoci. Je otázka, jak a zda vůbec by měl zvážit, psychoterapii a také řešení těchto problémů. 
Technologie tvrzením a šíření zla zneužívání moci, které byly studovány Zimbardo a experimentálně by Milgram. Umělecké pak popsal Orwell ve svém fikce "1984". 
Na konci článku se autor vrací do zakladatelů psychoterapie a inzeráty na dobrý ve svých děl a institualization dobré do západní civilizace. Píše o úkol psychoterapie, její omezení a odvolává na dobré v procesu restaurování zdraví a díky. Zároveň varuje před moralizování psychoterapie, která byla schopna vyhnout a zároveň hledá možnosti, jak nebude chybět dobré a ctnosti. Nusbaum protože jak říká: "Jsou to velmi křehký". Také nám stále dluhy psychoterapii má na kulturních a duchovních tradic křesťanství, z něhož mu roste i jeho dobré remíz

Pokuste se podle tohoto strojového překladu translatoru google postupně proniknout do obsahu textu, případně jej volně korigovat podle svých znalostí si zapamatovat souvislosti a slovní zásobu opakovaným porovnáním (komparací textu)

Vybraný příspěvek

The Britisch Monarchy na Facebooku. Her Majesty Queen Elizabeth II

Her Majesty Queen Elizabeth II This photograph of The Queen by the renowned British photographer Mary McCartney has been released to m...